Prothese / Klikgebit

Prothese / Klikgebit
Bij een implantaat gedragen kunstgebit zit het kunstgebit vast op 2 of meer impantaten met drukknopjes of een staafje. Veel terugkerende klachten bij een conventioneel kunstgebit – waar mensen liever niet mee te koop lopen – zijn een loszittend kunstgebit wat uit dreigt te vallen bij eten of spreken, pijnlijke rode mondhoeken, geïrriteerd tandvlees en blaren in de mond, spraakbelemmering, verminderd kauwvermogen, maag – en spijsverteringsproblemen en / of hoofdpijn en onzekerheid. Deze problemen komen hoofdzakelijk doordat het kaakbot langzaam slinkt waardoor het gebit na verloop van tijd telkens weer zijn pasvorm verliest en los komt te zitten. Steeds weer terugkerende correcties zijn hierdoor noodzakelijk of dagelijks gepruts met kleefpasta`s. Opmerkingen als “ik durf mij zonder kunstgebit niet te vertonen, ook al doet dat nog zo`n pijn” of “ ik durf niet meer breeduit te lachen” of “het ziet er ook echt uit als een nep gebit en dus heb ik niet een mooie natuurlijke lach” worden vaak geuit. Een implantaat gedragen kunstgebit kan dan in een aantal gevallen een oplossing zijn. Vraag uw behandelaar naar de mogelijkheden en voor een intakeverwijzing naar de implantologie afdeling van collega Tandartsenpraktijk De Zevenhont.

Implanteren
De behandeling is door verdoving volledig pijnloos en door de implantologen op De Zevenhont al vele malen uitgevoerd. Na de behandeling kan u enige dagen ongemak hebben. Twee tot drie maanden later (ondertussen kan de huidige conventionele gebitsprothese gewoon worden gedragen) wordt het kunstgebit erop geklikt. Het gevolg is dat het kauwvermogen weer terug is en het slinken van de kaak is voor een groot deel gestopt of vertraagd. Bovendien heeft u niet meer last van pijnlijke drukplekken en hoeft u niet meer te stoeien met kleefpasta.

Kosten
Er bestaan veel misverstanden over de kosten. Het plaatsen van implantaten is een kostbare behandeling, maar onder bepaalde voorwaarden wordt dit vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit wordt vooraf aangevraagd bij uw verzekeraar. De patient betaalt meestal een eigen bijdrage en eventueel eigen risico. Indien u aanvullend verzekerd bent krijgt u de eigen bijdrage vaak nog voor een groot gedeelte vergoed.

De slagingspercentages zijn vandaag de dag nagenoeg 100 % (98,5%) dus waarom nog slechts 0,5% van de kunstgebitdragers deze stap heeft gezet is op z`n minst vreemd te noemen. Waarschijnlijk komt dit doordat mensen die de stap wel durfden te zetten er liever niet meer over praten, want die doen liever alsof ze de eigen tanden nog hebben. Misschien komt ook u in aanmerking voor een implantaat gedragen prothese.

De gespecialiseerde tandarts-implantologen van collega Tandartsenpraktijk De Zevenhont plaatsen wekelijks implantaten met groot succes. Al honderden patienten gingen u voor!